poniedziałek, 27 kwietnia 2009

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie robię od około roku , kiedy to po raz pierwszy udało mi się go wyhodować , a nie było łatwo :-)
Przepis :

1kg mąki
1l wody ( ja daję mniej )
3 łyżeczki soli ( kamienna)
3 ł oliwy
1 szkl zakwasu
ok 2 szkl ziaren
ja daję najczęściej słonecznik ale co kto lubi może dodać wybór jest duży

A później to już z górki
ja wrzucam wszystko do maszyny na normalny cykl po skończeniu przekładam do foremek i wstawiam na noc do lodówki żeby spokojnie wyrósł , a rano do piekarnika
idealny na zrobienie w piątek i pieczenie w sobotę .
A później mniam , smaczne śniadanie w sobotni spokojny poranek




4 komentarze:

joanna pisze...

Z górki???
Takie proste?
Ale nie dla mnie ;) Po pierwsze - zakwas, po drugie maszyna ;))
Zrobiłaqm kiedyś na drożdżach - był też dobry.
Twój wygląda baaaardzo smakowicie: ta skórka - mniam, mniam...

PS. Iwonko, przepraszam że wykorzystałam Twój adres podany przy okazji zakupu przeze mnie wianka, ale myślę że nie gniewasz się ?

Pozdrawiam serdecznie :)

iwjardim pisze...

Oczywiscie że się nie gniewam , a jak chcesz to Ci podeślę zakwas i zrobisz sobie mikserem - też się da :-)

Elle pisze...

Wygląda fantastycznie :) Pachnący, świeżutki, pyszny....mmmmm
Pozdrawiam :)

joanna pisze...

:)))
Plissss:)))
Moge gnieść łapkami ;))
Przypomnę adres wysyłając maila
Buziaczki!