Chleb na zakwasie robię od około roku , kiedy to po raz pierwszy udało mi się go wyhodować , a nie było łatwo :-)
Przepis :
1kg mąki
1l wody ( ja daję mniej )
3 łyżeczki soli ( kamienna)
3 ł oliwy
1 szkl zakwasu
ok 2 szkl ziaren
ja daję najczęściej słonecznik ale co kto lubi może dodać wybór jest duży
A później to już z górki
ja wrzucam wszystko do maszyny na normalny cykl po skończeniu przekładam do foremek i wstawiam na noc do lodówki żeby spokojnie wyrósł , a rano do piekarnika
idealny na zrobienie w piątek i pieczenie w sobotę .
A później mniam , smaczne śniadanie w sobotni spokojny poranek
4 komentarze:
Z górki???
Takie proste?
Ale nie dla mnie ;) Po pierwsze - zakwas, po drugie maszyna ;))
Zrobiłaqm kiedyś na drożdżach - był też dobry.
Twój wygląda baaaardzo smakowicie: ta skórka - mniam, mniam...
PS. Iwonko, przepraszam że wykorzystałam Twój adres podany przy okazji zakupu przeze mnie wianka, ale myślę że nie gniewasz się ?
Pozdrawiam serdecznie :)
Oczywiscie że się nie gniewam , a jak chcesz to Ci podeślę zakwas i zrobisz sobie mikserem - też się da :-)
Wygląda fantastycznie :) Pachnący, świeżutki, pyszny....mmmmm
Pozdrawiam :)
:)))
Plissss:)))
Moge gnieść łapkami ;))
Przypomnę adres wysyłając maila
Buziaczki!
Prześlij komentarz